Zamieszczone przez domino_EL
Chlupotanie paliwa - irytujący odgłos
Zwiń
X
-
Chlupotanie paliwa - irytujący odgłos
Na wstępie chciałbym wszystkich przywitać ponieważ jestem nowy na forum.
Znalazłem jeden temat związany z moim problemem ale jest on dość stary i nie wnosi żadnego rozwiązania.
W zeszłym tygodniu odebrałem nową Octavie z salonu, wszystko jest super poza irytującym odgłosem chlupotania paliwa w baku. Mam wrażenie, że cały czas wożę w bagażniku jakieś bańki z wodą.
Proszę was o pomoc z tym tematem. Wiem, że niektórzy też mają te problem, choć sam osobiście nie spotkałem się jeszcze nigdy z czymś takim. Chciałbym zapytać czy ktoś próbował pozbyć się tego poprzez dodatkowe wygłuszenie bagażnika lub jakikolwiek inny sposób. Mam na myśli rozwiązanie które na stałe zagłuszy ten dźwięk i znacznie poprawi komfort jazdy czyli nie piszcie proszę o podkręcaniu radia
Zastanawiam się czy nie zgłosić się z tym do serwisu tam gdzie kupiłem auto bo wydaje mi się, że w nowym samochodzie nie powinno być tego typu problemów.
Byłbym bardzo wdzięczny za każdą konstruktywną radę.
Z góry dzięki!
-
-
No serwis właśnie prawdopodobnie rozłoży ręce i powie że ten typ tak ma. Dlatego pytam czy ktokolwiek poradził sobie z tym problemem w jakiś sposób? Odpowiedzi w stylu "ciesz się że chlupie bo to znaczy że jest na czym jechać" raczej pomijam bo takie odgłosy w nowym samochodzie według mnie są lekko mówiąc nie dopuszczalne.
Może ktoś pomoże?
Komentarz
-
-
Darek6789, Wytłumić od wewnątrz okolicę zbiornika paliwa - przy okazji zrobi się też ciszej w aucie. ASO na pewno z tym nic nie zrobi, prawdopodobnie taka jest konstrukcja zbiornika ( kształt, materiał z którego jest wykonany itp. ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Tak właśnie myślałem kowal 2002. Zbiornik jest pod bagażnikiem więc nie powinno być to trudne, poszukam jakiegoś dobrego materiału i jak uporam się z tematem to napiszę jakie efekty. "Trochę" mnie do drażni że muszę takie rzeczy robić przy nowym samochodzie prosto z salonu no ale nic na to nie poradzę.
W każdym razie dzięki za pomoc, jeśli ktoś już coś takiego robił to chętnie przyjmę każdą radę.
Komentarz
-
-
Kris86
Zamieszczone przez Darek6789Tak właśnie myślałem kowal 2002. Zbiornik jest pod bagażnikiem więc nie powinno być to trudne, poszukam jakiegoś dobrego materiału i jak uporam się z tematem to napiszę jakie efekty. "Trochę" mnie do drażni że muszę takie rzeczy robić przy nowym samochodzie prosto z salonu no ale nic na to nie poradzę.
W każdym razie dzięki za pomoc, jeśli ktoś już coś takiego robił to chętnie przyjmę każdą radę.
Komentarz
-
U mnie po zatankowaniu po korek żadnego chlupotania nie słychać, dopiero jak ubędzie z 10 litrów to wtedy słychać bardzo rzadko jakieś chlupotanie ale to naprawdę trzeba się mocno wsłuchać. W moim poprzednim aucie Vectra B to chlupotanie było głośniejsze i bardzo często było je słychać.
Więc moim zdaniem nie ma co dramatyzować z tym chlupotaniem w O3.Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA
Komentarz
-
-
maly2st: Z tym rozbieraniem auta to tak jak mówisz spokojnie..... Przede wszystkim nie po to kupiłem nowe auto żeby po kilku dniach samemu je rozbierać i coś kombinować. Jak się tego nie pozbędę albo nie przyzwyczaję to po prostu auto sprzedam bo po co się męczyć na siłę. Poza tym jest w leasingu więc nie mogę poza aso za dużo kombinować.
bolo81: W 100% się zgadzam, że takie sprawy w ogóle nie powinny mieć miejsca. Dlatego jestem nieco zszokowany tą sytuacją i nie bardzo wiem co z tym zrobić. Może pojadę do serwisu i przejadę się z serwisantem tym samochodem a potem ich testową octavią i porównam sobie.
Co do porównań...mam w domu jeszcze passata b6 2.0 2006 ale w sedanie. Przejechane 195000 i nic takiego nie zauważyłem. Dzisiaj specjalnie po zatankowaniu go do pełna próbowałem gwałtownie przy parkowaniu zatrzymać koła żeby go rozbujać i faktycznie przy wyciszonym radiu da się usłyszeć delikatny chlupot. Ale sam fakt, że nie miałem o tym pojęcia przez 7 lat użytkowania auta świadczy o tym, że jest to nieporównywalnie mniej donośny dźwięk.
Może ma ktoś z okolic też Octavię 3 z tego roku w kombi żeby sobie porównać? Chętnie podjadę w wolnej chwili bo muszę ten temat jakoś wymęczyć.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ŁabikWięc moim zdaniem nie ma co dramatyzować z tym chlupotaniem w O3.
P.S podziwiam tych wszystkich szczęśliwych ludzi, dla których jest problemem chlupotania paliwa w baku lub hałas tylego zawieszenia. Może kiedyś, jak rozwiąże globalne problemy świata zajmę się takimi duperelami :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukrysW nowym samochodzie jednak możemy wymagać komfortu prawda?
P.S u mnie nie chlupocze a zawsze leje do pełna nie pod korek :P
[ Dodano: Sro 12 Mar, 14 00:13 ]
Zamieszczone przez lukrysWcześniej miałem też pare innych kompaktów i nie bylo tam słyszalne "Chlupotanie paliwa"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukrysto jest to samo co z tym zawieszeniem jednym wali drugim nie;P a prawde znamy jak jest np z chlupotaniem;D
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Przem78Zamieszczone przez lukrysto jest to samo co z tym zawieszeniem jednym wali drugim nie;P a prawde znamy jak jest np z chlupotaniem;DAktualnie O3 1.4 TSI 103kW (140KM)
Poprzednia F1 1.4 50kW (68KM)
Komentarz
-
-
No to fajnie Panowie...czyli jednemu chlupie a drugiemu nie a trzeciemu jeszcze mniej. Na prawdę jeździłem wieloma różnymi samochodami z różnych segmentów i czegoś tak głośnego jeszcze nigdy nie słyszałem. Uważam, że w samochodzie za ponad 100k można wymagać podstawowego komfortu więc nie jest tak jak Przem78 to napisał, że z nudów zajmuję się takim problemem
Ja tankowałem go 2 razy do pełna czyli do odbicia. Słychać to wyraźnie cały czas, co prawda czym mniej paliwa tym słabiej ale to wciąż bardzo wyraźnie.
Komentarz
-
Komentarz